Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to dość łatwe do przygotowania danie, które jest syte, a przy tym smakuje wielu osobom. Jak sama nazwa wskazuje podstawowym elementem  tej potrawy jest fasola, której często (chociaż nie zawsze) towarzyszy mięso (zwykle kiełbasa lub boczek), a także pomidory lub koncentrat pomidorowy. Jednakże jak w przypadku wielu polskich dań część nazwy jest myląca, bowiem w Bretanii nie znają fasolki po bretońsku. Przepis na to danie jest rdzennie polski i zapewne ma tyle wspólnego z Bretanią co ryba po grecku z Grecją. Z racji smaku, sytości i stosunkowej łatwości wykonania ciągle sporą popularnością w Polsce cieszy się właśnie fasolka po bretońsku. Kalorie jakie dostarcza to danie są jednak dość liczne, więc nie należy przesadzać, chociaż i tak byłoby to trudne z racji sytości fasolki.

A teraz czas na przepis na fasolkę po bretońsku!

Składniki:

  • 30 dkg białej fasoli „Jasiek”,
  • 10 dkg boczku,
  • 15 dkg kiełbasy,
  • 5 dkg tłuszczu,
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego (lub suszone pomidory),
  • 5 dkg cebuli,
  • Przyprawy do wyboru (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, sól, cukier, papryka sproszkowana).

Fasolę przebieramy i przepłukujemy, a następnie zalewany zimną wodą i odstawiamy na kilkanaście godzin. Po tym czasie gotujemy fasolę do miękkości w wodzie, w której stała. Boczek gotujemy na niewielkiej ilości wody. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Podobnie postępujemy z kiełbasą i boczkiem. Wszystkie te składniki dodajemy do fasoli i całość dusimy na niewielkim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy (lub suszone pomidory) i całość przyprawiamy wedle naszego uznania do smaku i voila otrzymujemy fasolkę bretońską. Przepis jest raczej dość prosty tym niemniej należy pamiętać, żeby dzień wcześniej zostawić fasolę w wodzie. Smacznego!