Fasolka po bretońsku z mięsem

Fasolka po bretońsku z mięsem to w naszym kraju znane i lubiane danie. Jest stosunkowo łatwe do przygotowania, raczej niedrogie, a przy tym bardzo pożywne i sycące. Najważniejszą rzeczą o której należy pamiętać przy gotowaniu fasolki po bretońsku z mięsem to uprzednie przygotowanie fasoli (która powinna się moczyć już dzień przed gotowaniem), w przeciwnym razie fasolka po bretońsku może nie wyjść tak dobra jakbyśmy chcieli…

Przygotowanie:
Fasolkę dokładnie opłukać, zalać wodą i moczyć przez kilkanaście godzin (najlepiej zostawić na noc).  Drugiego dnia ugotować fasolkę w tej samej wodzie w której się moczyła. Dodać skórkę z boczku i odrobinę soli. Kiełbasę oraz cebulę pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć je na roztopionym smalcu.

Składniki do przygotowania potrawy:

  • 1 kg fasoli Jaś,
  • 750 g kiełbasy zwyczajnej,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 250 g Skóra od boczku wędzonego,
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 3-4 cebule,
  • smalec,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Dodać kiełbasę z cebulą do miękkiej fasoli, a następnie dołożyć przecier pomidorowy, oraz doprawić przyprawami – solą, pieprzem i papryką. Wedle uznania można dodać także cukier i inne dodatki. Całość gotować na wolnym ogniu, tak aż połowa sosu odparuje. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego!