Fasolka po bretońsku wegetariańska

W dzisiejszych czasach powstają wegetariańskie wersje niemal wszystkich dań i potraw: kotlety sojowe, wege-leczo, a nawet fasolka po bretońsku wegetariańska. Dziś zajmiemy się tym ostatnim daniem. Otóż główną (i praktycznie jedyną) różnicą pomiędzy mięsną, a wegetariańską fasolką po bretońsku jest obecność lub nieobecność mięsa. Pozostałe składniki, jak fasola, pomidory, cebula, tłuszcz i przyprawy są praktycznie takie same w obu wersjach. Tak więc bez dłuższych wstępów pora na przepis na fasolkę po bretońsku wegetariańską.

Składniki:

  • Pół kilograma fasoli Jaś (lub fasoli z puszki),
  • 3 duże cebule,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • Przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek, cukier,
  • Mąka do zagęszczenia.

Fasolę zalewamy wodę i zostawiamy na noc by napęczniała (nie trzeba tego robić w przypadku fasoli z puszki). Fasolę gotujemy aż do uzyskania miękkości, do miękkiej fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Cebulę kroimy w kostki i smażymy na oleju aż się zarumieni, po czym dorzucamy ją do fasolki. Całość przyprawiamy wedle uznania i dusimy na małym ogniu. Fasolkę po bretońsku możemy wedle uznania zagęścić mąką, ale decyzję tę pozostawiamy do uznania kucharza. Fasolkę można jeść jako samodzielne danie albo z dodatkiem chleba. Smacznego!